Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Uncategorized

Zomerfoto’s

Het overvalt me iedere zomer weer. Ik trek er in de weekenden vol goede moed op uit maar het wil me maar niet lukken. Het is er niet of – erger nog – ik zie het niet. Hoe vroeg ik ook op sta, hoeveel kilometer ik ook afleg en hoe zeer ik ook m’n best doe, in de zomer schiet ik geen mooie vogelplaatjes. Ik word er een beetje mismoedig van. En terwijl buiten de zon schijnt en een ieder in een opperbeste bui in zijn of haar tuinstoel hangt, zit ik chagrijnig op de bank en twijfel ernstig aan mijn kunnen. Ik loop nog eens door mijn zojuist geschoten foto’s heen, in de hoop dat ik iets over het hoofd zie. Maar alleen al het feit dat ik mijn ‘zomerfoto’s’ vaak op één hand kan tellen zegt genoeg…ik ben geen echte zomerfotograaf.

Gelukkig kom je in de zomer zo nu en dan onderwerpen tegen die het gebrek aan vogelwaarnemingen en -plaatjes compenseren. Juist in deze tijd van het jaar kom je overal jonge dieren tegen. En veel van die jonge dieren hebben een hoge aaibaarheidsfactor. Mensen raken vertederd bij het zien van een jong dier. Ik weet het niet, het zal wel een soort vader- en moederinstinct zijn, maar jonge dieren doen het goed op foto’s. Puppy’s, kittens, kalveren, veulens, kuikens…allemaal kunnen ze rekenen op de nodige ahhh’s, gevolg door ‘Wat lieeeef!’. Ook onze ‘wilde’ dieren delen mee in deze warme aandacht. Kleine eendjes, jonge zwanen, ravottende vosjes, huppelende konijntjes…stuk voor stuk kunnen ze zich wentelen in een warm bad van menselijke tederheid. Voor fotografen misschien wel dé succesformule om zijn of haar foto’s aan de man te brengen.

Fallow Deer doe (Dama dama) feeding her calf

Dus toen ik een tijdje geleden over de Hoge Veluwe struinde en daar getrakteerd werd op enkele hertenkalfjes ging ik ook voor de bijl. In gedachten was ik direct terug bij de tranentrekkende Walt Disney animatiefilm Bambi, die ik samen met mijn kinderen menig keer bekeken heb. Gelukkig wisten mijn kinderen me iedere keer weer te troosten, sloegen hun armpjes om me heen en zeiden “Pap, het komt wel goed…stil maar!”. En ze hadden iedere keer weer gelijk 😉 . Nadat de eerste golf van emoties over me heen geraasd was, schudde ik de Bambi-gedachte van me af en richtte ik mijn camera op de aandoenlijke tafereeltjes. Zoals een damhert moeder die haar jong zoogt. En het jong dat vervolgens zijn snuit aflikt om ook het laatste druppeltje binnen te krijgen. Of een jong edelhertje (Bambi!) dat na de maaltijd moe maar voldaan lodderig in het gras ligt te soezen.

Met dit soort beelden help ik mijzelf uit mijn zomerdip. Qua vogels is het dan misschien wel komkommertijd, maar dat geeft mooi de gelegenheid om de aandacht (en de camera) eens op iets anders te richten.

En ik denk dat ik binnenkort mijn kids vraag om gezellig samen op de bank nog een keer naar Bambi te kijken…

Leave a Reply

error: Content is protected !!