Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Overpeinzing

Grof en lekker zwart-wit!

Nog niet zo lang geleden liep ik, op zoek naar de steppenkiekendief, door het natuurgebied Lentevreugd bij Wassenaar. Net als vele andere natuurgebieden is er ook hier voor gekozen om Schotse hooglanders en Konikpaarden in te zetten voor het ‘open’ houden van het terrein. Met als gevolg dat het hele terrein ‘goed bemest’ wordt. Vanaf deze locatie dus géén paddestoelenfoto’s waarbij je plat op je buik met je neus dicht bij de grond door je zoeker ligt te turen.

Zo’n terrein met grote grazers geeft je wel de mogelijkheid om eens ‘anders’ te kijken. Normaal gesproken ben ik iemand die zorgvuldig zoekt naar kleurnuances. Niet dat schreeuwerige maar mooie zachte tinten en vloeiende overgangen. Maar dat lijkt tegenwoordig helemaal uit de tijd. Het grote ‘zwart-wit’ kijken begint duidelijk aan populariteit te winnen. En de beelden worden daarbij liefst lekker grof gebracht. Ik heb voor mezelf eens geprobeerd of die trend iets voor mij is.

Ze zijn agressief…

Om te ontdekken of ik me in zo’n zwart-wit wereld prettig voel, heb ik mijn focus verlegd en mijn blik eens op iets anders gericht. Natuurlijk moest dat iets zijn wat van origine niet Nederlands is. En moest ik mijn polarisatie-filter gebruiken, want polariseren brengt zo lekker de scherpte er in. Tenslotte heb ik er voor gekozen om de onderwerpen lekker grof en zwart-wit uit te werken. Weg met de nuances, in zwart en wit is het allemaal veel duidelijker. Want hoe groter de tegenstelling hoe scherper het beeld!

Ze houden zich afzijdig…

Of toch niet? Er ontstaat met zo’n zwart-wit benadering ook veel ruimte voor grijs.  Dus schroef ik het contrast nog verder op, zodat de werkelijkheid zoveel mogelijk zwart-wit wordt. Ik gooi er nog een filter overheen zodat mijn gekozen accenten er nog scherper uitspringen. En ik voorzie het geheel tenslotte van een korrelige structuur, waardoor het beeld nog grover overkomt. Zodat uiteindelijk een grof en lekker zwart-wit beeld ontstaat dat ik graag aan anderen toon.

Ze hebben geen manieren…

Natuurlijk is het door mij gecreëerde beeld slechts een gekunstelde manier van kijken naar de werkelijkheid. En dat dit beeld met alle uitgelichte accenten en gebruikte filters ver af staat van het oorspronkelijke beeld mag duidelijk zijn. Maar stel nou dat ik daarmee een beeld creëer dat veel mensen aanspreekt? Als ik er dan niet bij vertel dat dit slechts mijn ‘artistieke’ visie op het onderwerp is kan het zomaar zijn dat mensen, die wat minder thuis zijn in beeldbewerking, gaan denken dat de wereld er echt zo uit ziet. Dat de wereld in het echt ook grof en lekker zwart-wit is. En stel nou dat ik geen fotograaf ben maar bijvoorbeeld politicus. Of president-elect …

Ze zitten de hele dag op hun luie reet…

Als jij je in deze ‘kijk’ herkent, deel dan dit bericht en laat zo een filterbubble vol nuance ontstaan.

Leave a Reply

error: Content is protected !!