Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Uncategorized

Het is groen en het …

Wie kent ze nog, de striptekeningen van ‘groene mannetjes’ die zich verkneukelden aan de ‘geneugten’ die onze planeet te bieden had, speels getekend door de Franse cartoonist Pat Mallet en in Nederland gepubliceerd onder de titel ‘Het is groen en het….’. Onwillekeurig moest ik hier even aan terug denken toen ik kort geleden in een van de fotohutten van Glenn Vermeersch een ‘oude bekende’ tegen kwam. Een die ik – net als de strips- al lang niet meer gezien had.

Voor m’n gevoel zag ik hem vroeger met grote regelmaat bij ons in de duinen van Meijendel, die lachende miereneter met zijn rode pet. Maar de laatste jaren hoor ik zijn gelach steeds minder en zoals gezegd, zien doe ik hem al helemaal niet. Wellicht kijk ik niet goed of op de verkeerde plekken maar hoe het ook zij, ik was aangenaam verrast toen ik hem hardop lachend door de bossen rond hut 2 van Glenn zag vliegen. In de ochtend streek hij al even neer in een boom in de buurt van de hut, maar dat was maar kort en leverde nauwelijks bruikbaar foto-materiaal op. ‘s Middags deed hij dat nog even dunnetjes over en werden we getrakteerd op een kleine demonstratie ‘houtblok hakken’ voor de hut.

Groene specht / European Green Woodpecker

De jonge specht – duidelijk herkenbaar aan z’n gespikkelde verenkleed, naarmate hij ouder wordt verandert dit in een mooie egale groene overall – leefde zich uit op het vermolmde hout en probeerde wat eetbaars tussen de houtsnippers te vinden. De spaanders vlogen in het rond en aan de blik in z’n ogen kon je afleiden dat het hem menens was. Bang om hem te verjagen gingen de camera’s op ‘standje stil’ alvorens we deze groene jongen op de gevoelige plaat vast legden. Het was genieten om de specht op enkele meters voor de camera tekeer te zien gaan. Wel een beetje jammer dat ik zo eigenwijs was geweest om ‘de lange lens’ op de camera te monteren. Met de afmetingen van deze groene specht (31-34 cm) op enkele meters bleef er eigenlijk net te weinig ruimte over om er een beetje appetijtelijke compositie van te maken. Maar dat was van later zorg…

Onze specht hield het jammer genoeg al weer snel voor gezien. De oude stronk had klaarblijkelijk niet genoeg te bieden of de zware regenbui in de vroege ochtend had de insecten er al uitgespoeld. Hoe dan ook, de jongeling vervolgde zijn weg het bos in en wij durfden weer adem te halen.  Natuurlijk wisten we niet hoe snel we op onze schermpjes terug moesten kijken of er een beetje leuke plaatjes tussen zaten. Zulke momenten leveren altijd gemengde gevoelens op, soms lijkt het heel wat op je kleine cameraschermpje en valt het thuis op het grote scherm toch tegen. Met dat in het achterhoofd proberen we ons enthousiasme op zulke momenten altijd een beetje te temperen; zelfbescherming noem ik dat.

Later op de middag zagen we de spechten – inmiddels waren het er twee – nog een keer rond vliegen maar ze kwamen niet meer in de buurt van de hut. Ook zagen we nog een ree-geit met haar kalf in de verte door het gras lopen, maar de aangelegde ‘drinkplaats’ kon de reeën niet verleiden om dicht bij de hut te komen. De eerder genoemde regenbui die ochtend had op tal van plekken natuurlijke drinkpoeltjes achter gelaten en dus was er geen noodzaak om bij die ‘vreemde schuur’  de dorst te gaan lessen. Over de hele dag hebben slechts twee vogels een slokje uit ‘onze’ poel genomen, de rest kwam alleen wat eten van het vet dat in de stronken was aangebracht. Al met al geen overdadige fotodag maar ach, de groene specht maakte heel veel, zo niet alles goed.

Oh ja….en als je weinig ruimte hebt rond de vogel, kun je die ruimte ook helemaal weg halen…met ogen als die van de groene specht geeft dat zeker een dramatisch effect.

Leave a Reply

error: Content is protected !!