Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Uncategorized

Daar doe ik het dus voor!

Mensen kijken me vaak wat meewarig aan en verklaren me vervolgens vaak voor gek als ik ze vertel hoe mijn weekend er uit zag. En gelijk hebben ze…welke idioot staat er nou voor z’n lol ‘s morgens om half vijf op om ‘er lekker op tijd op uit te trekken’?’ Dan zit er toch een verbindinkje los of niet soms? Een normaal denkend mens draait – als hij toevallig rond die tijd wakker is – zich nog eens lekker om, slaat zijn arm om zijn vriendin en slaapt nog een paar uur verder. Waarom ik dan niet?

Ik ben altijd op zoek. Op zoek naar dat ene magische moment waarop alles samen komt. Synchroniciteit noemt mijn filosofische vriend Menno dat in een van zijn observaties. En als zo’n moment – waar alles op z’n plaats valt – zich voordoet wil ik ‘mijn foto’ maken. Niet zo maar een foto, maar zo eentje die indruk maakt, die de schoonheid van de natuur benadrukt en die mensen ‘in vervoering brengt’. Geweldig lijkt me dat… En in mijn visie maakt het subtiele ochtendlicht zeker onderdeel uit van dat moment waarop alles bij elkaar lijkt te komen. Dus stap ik iedere keer weer voor dag en dauw uit mijn bed en ga ik op zoek naar mijn ‘tipping point’ waarop ik ‘de foto’ kan maken.

Dat het me nog niet gelukt is, vind ik niet zo erg. Ik ben me er zeker van bewust dat het misschien nooit gaat gebeuren, maar deze queeste geeft me in ieder geval een hoop lol en ondertussen loopt mijn harde schijf over van de foto’s die het soms net maar meestal bij lange na niet zijn. En die frustratie schrijf ik dan weer van me af in korte verhaaltjes. : wink :

Zo schreef ik op 17 januari van dit jaar een verhaaltje over één van mijn droomsoorten, de roodhalsfuut. Ik had hem nét voor het eerst gezien op het Wolderwijd (waar lag dat ook alweer?) en was er erg enthousiast over. Wel had hij destijds z’n winterjas aan (niet zo gek in januari) en wilde ik hem het liefst in zijn zomerse outfitje vastleggen. En laat er nou al enige tijd een roodhalsfuut op de Starrevaart vertoeven. En laat die nou inmiddels zijn zomerse pakje hebben aangetrokken. En laten we nou ook nog eens prachtig weer hebben! Dan heb je toch al snel enkele ingrediënten die bij elkaar komen en misschien wel gaan bijdragen aan ‘de foto’!

Met hoge verwachtingen stapten Michel en ik dan ook deze zaterdag om zes uur – de zon was net op en trakteerde ons op een mooi zacht licht – de welbekende vogelhut binnen. In de hoop dat er nog een plekje was om onze lenzen uit een van de luiken te steken; het kan nogal erg druk zijn in deze populaire hut, zie mijn eerdere blog hierover. De hut was echter leeg en we konden gaan zitten waar we wilden, een goed begin. Voorzichtig gingen de luiken open en nu maar hopen dat de fuut zich wilde laten zien.  Yes!…we hoefden niet lang te wachten. De roodhalsfuut dreef temidden van enkele ‘gewone’ fuutjes langzaam onze kant op. De opwinding steeg en de eerste plaatjes werden geschoten.

Roodhalsfuut / Red-necked Grebe

Ik wist nog dat er tijdens onze eerste ontmoeting met de roodhalsfuut in januari volop werd gejaagd en de ene na de andere vis werd gevangen. Die ochtend zat bomvol actie maar nu, met het mooie weer, was er van actie geen sprake en werd er alleen enigszins voldaan gedobberd. Het kan ook aan het tijdstip gelegen hebben, misschien moeten vogels ook langzaam ontwaken. Hoe het ook zij, deze rust was een beetje jammer. Want nu hadden we prachtig licht, vrijwel geen wind, een roodhalsfuut in zomertenue maar helaas geen actie. Dus kon ‘de foto’ weer niet gemaakt worden. Want zeg nou zelf, een dobberende roodhalsfuut in mooi ochtendlicht is natuurlijk een kadootje maar  ook een beetje saai 😥

Enkele uren later, de zon strooide inmiddels behoorlijk veel licht op de fuut en de hut vulde zich langzaam met mede-fotografen, wilde hij nog wel ‘wat leuke dingetjes’ doen, maar met die bak licht erbij zat ‘de foto’ er niet meer in. Natuurlijk ben ik heel blij met mijn plaatjes van ‘de mooiste fuut van Nederland”, maar mijn queeste naar ‘de foto’ gaat gewoon door!

Leave a Reply

error: Content is protected !!