Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Uncategorized

Nice catch!

Red-necked Grebe (Podiceps grisegena) catching a Eurasian Ruffe (Gymnocephalus cernuus)

Vraag me niet waarom, maar op mijn lijstje met “vogels die ik graag nog eens wil zien” stond al lange tijd de roodhalsfuut. Waarschijnlijk komt dat door zijn prachtige kleur in de zomer. Zijn latijnse naam Podiceps grisegena, wat zoveel betekent als “aarspotige met grijswitte wangen”, is weinig flatteus en doet hem geen recht. Want met zijn roodbruine hals, zijn witte wangen en zijn zwarte kuif vind ik een plaatje! Maar aan dat plaatje – waar ik al jaren naar zoek – kleeft wel een uitdaging.

‘s Zomers, als ie op zijn mooist is, vertoeft ie vooral in Oost-Europa en daar rij je niet even heen op je vrije zaterdag. Misschien moet ik er eens een leuke vakantiebestemming van maken, ik zal het voorzichtig in de groep gooien thuis 😉 . En in ons land wordt het in de zomer niks. Het aantal broedparen hier mag geen naam hebben; zo’n vijf à tien, dus dat wordt héél goed zoeken. ‘s Winters, als ie zijn grijze winterjas aan heeft, doet ie volgens mijn vogelboekje in zeer kleine aantallen ons land aan, dat wil zeggen dat er tussen de één en de honderd van deze fuutjes hier rondhangen. En da’s nog steeds niet veel! Ik loop dan ook al jaren rond met de gedachte dat mijn kans om deze fuut nog eens te zien – statistisch gezien – erg klein is 😳 .

Maar je moet altijd blijven hopen, je weet maar nooit… En gelukkig hebben we waarneming.nl, waarop grote aantallen vogelaars melden welke vogels ze waar gezien hebben. Kijk…da’s nou handig. Zo kwam ik er kort geleden achter dat er in Flevoland zo waar een roodhalsfuutje gezien was op het Wolderwijd. Dit Wolderwijd, één van de Veluwerandmeren, heeft een oppervlakte van zo’n 1800 hectare en dat is best groot voor één vogel van zo’n 45 centimeter. Toen ik op zondagochtend met Michel die kant op reed, schatten we onze kansen dan ook vrij klein in.

De ene na de andere schele pos werd verorberd!

Maar geloof het of niet, binnen 5 minuten na aankomst slaakten wij een klein vreugdekreetje. Ik maakte er – geloof ik – zelfs een klein sprongetje bij! Daar zat ons fuutje; dicht aan de kant tussen het riet en druk bezig met vissen. We konden ons geluk niet op. De ene na de andere schele pos (een soort baars) werd door de behendige fuut verschalkt. Dit betekende niet alleen een ‘nice catch’ voor de fuut (die we er zeker vijf zagen vangen), maar zeker ook voor de twee fotografen die plat op hun buik lagen te genieten. Wat een lekkere start van een nieuw vogel- en fotojaar, dat belooft nog wat 😉 !

Leave a Reply

error: Content is protected !!