Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Hutfotografie

Schommelen

Inmiddels een jaarlijks ritueel , een dagje de Noordzee op met pterodroma adventures en de Hendrik Karssen om zeevogels te zien en te fotograferen, waar ik samen met Menno en Michel altijd weer naar uitkijk. De weersvoorspelling was – ook een traditie – somber…het zal eens niet zo zijn. En zoals meestal met dit soort uitjes was de voorspelling uitermate accuraat.

Een dik wolkendek verhinderde de zon om de ongeveer 60 opvarenden op te warmen en menigeen stond na een half uur al te blauwbekken op het dek (gelukkig had ik m’n lange onderbroek aan 😉). De noordoosten wind deed ook flink zijn best en bezorgde ons naast een oncomfortabele gevoelstemperatuur ook een flinke golfslag. Terwijl achter mij de eerste passagiers, hangend over de reling, hun nog maar net genoten ontbijt onder het slaken van enigszins onsmakelijke kreten deelden met de meeuwen, speurde ik staand op het voorplecht, de armen wijd gespreid à la Kate Winslet en met de muziek van Celine Dion in m’n achterhoofd, de horizon af op zoek naar zeevogels.

Noordzee 20151014-3
Jan-van-gent / Northern Gannet

Achter de boot, waar inmiddels grote hompen vis overboord werden gegooid, verschenen tussen de alom aanwezige meeuwen ook de eerste jan-van-genten. Met hun spanwijdte van bijna twee meter altijd weer indrukwekkende vogels. Zeker als ze van enige hoogte onder luid geschreeuw de vleugels samenvouwen en als een pijl tussen de meeuwen door de golven in duiken om vervolgens met een stuk vis weer aan het oppervlak te verschijnen.

Omdat er aan de voorkant weinig te zien was en ik de muziek van Celine Dion in m’n hoofd spuugzat begon te worden, liep ik schommelend naar het achtersteven om mij met de andere fotografen op de jan-van-genten te concentreren. De boot deinde als een badeend op het water, voor het gevoel ging ik zeker vier meter op en neer, en het viel niet mee om de camera op de vogels gericht te houden. Menig foto bevatte slechts golvend zeewater, met soms nog net aan de boven- of onderzijde een stukje snavel of staart van een jan-van-gent er op. Raak schieten was onder deze omstandigheden meer geluk dan wijsheid.

Noordzee 20151014-1

Het was de bedoeling dat we voor Texel langs zouden varen en dan zo’n 25 kilometer de Noordzee op richting het Diepe Gat. Maar door de golfslag, die op dieper water drie keer zo hoog zou zijn, besloot de schipper het Diep Gat te laten voor wat het is en weer langs de kust naar beneden te varen. Een rondje om de kerk maar dan voor de kust zeg maar… Jammer maar ongetwijfeld verstandig van de schipper en menig passagier zal er blij om zijn geweest. Volgende keer beter zullen we maar denken.

Leave a Reply

error: Content is protected !!