Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Overpeinzing

Red de baardman!

Iedere natuurfotograaf weet het: als je mooi licht wilt hebben, moet je vroeg opstaan! Maar als je niet checkt hoe laat de zon op komt, kan je ook te vroeg zijn. Dus werden we vanmorgen verrast met het volgende beeld…ook mooi!

Maar niet getreurd, een kwartiertje later kwam de zon boven de horizon en scheen er een mooi zacht ochtendlicht over de Rietputten bij Vlaardingen. De warmte van het eerste licht deed zijn best om de rijp op het gras – voor mij de eerste sporen van nachtvorst dit najaar – te laten verdwijnen. Met dit beeld gingen Michel en ik goed gemutst op pad, de camera op de schouder en de vrije hand in de broekzak…het was nog best fris. En dan is het eerste wat je ziet het volgende, verontrustende bord:

IMG_0552

Zo’n bord voorspelt niet veel goeds. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft op 24 september jongstleden een ontwerp tracébesluit ondertekend, waarmee de kans dat dit natuurgebied wordt opgeofferd aan een aantal stroken asfalt is toegenomen. Spijtig…meer hierover op de website van Vitaal Midden-Delfland.

20151002 Baardman-3

Met dit vooruitzicht was het voor ons zaak om nog even te genieten van de baardmannetjes die dit gebied bevolken. De 23 paartjes die hier in de Rietputten leven en broeden vormen de grootste populatie van West-Nederland en het duurde dan ook niet lang voor we het herkenbare, metaal-achtige ting-ting uit het riet hoorden komen. 

20151002 Baardman-4

Blijkbaar waren wij niet de enigen die vroeg op waren gestaan, de hele familie baardman fladderde door het riet op zoek naar een lekker ontbijt. Nog niet eerder hadden we zo’n grote groep baardmannen kunnen bekijken, dus de fototoestellen werden van de schouders getrokken en binnen enkele seconden overstemde het geratel van de camera’s het getingel van de baardmannen…een buitenkansje!

20151002 Baardman-2

Zenuwachtig volgden we de groep terwijl ze door de rietranden heen en weer vlogen, om steeds weer even op de pluimen te duiken om de spinnetjes en insecten er tussenuit te eten. Een prachtig gezicht…en wat zijn het mooie vogeltjes, bijna on-Nederlands. Drie uur later gingen we ieder met 500 foto’s naar huis om weer een middagje achter de computer te kruipen. 

En nu maar hopen dat minister Schultz deze blog te lezen krijgt en
inziet dat de Rietputten een waardevol natuurgebied is, wat het verdient om nog eens goed naar de oplossing voor de Blankenburgtunnel te kijken. Er zijn betere oplossingen voorhanden, zoals ook uit onderzoek van Rijkswaterstaat is gebleken…

Voor wie dit gebied voor de baardmannen wil behouden, kijk eens op www.facebook.com/geentunnel

Leave a Reply

error: Content is protected !!