Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Uncategorized

Klein groen grut

Ik had nog nooit een boomkikker gezien. Op zich niet zo gek want ik had er eerder nooit echt naar gezocht. En de kans dat je er per toeval een ziet, is vrij klein. Ze zijn klein, groen en houden zich op in de struiken. En dan bij voorkeur in de kruipwilg die, zoals de naam al doet vermoeden, laag boven de grond groeit. Dus als je 190 cm lang bent zoals ik, kijk je er gemakkelijk overheen. Zeker als je meestal met je neus in de lucht loopt om naar vogels te speuren. Bovendien is het ook niet zo dat Nederland er vol mee zit; er zijn enkele locaties waar ze voorkomen maar ze staan bij ons te boek als zeldzaam.

Afgelopen weekend samen met Michel toch eens serieus wezen zoeken in Meijendel. De vriendelijke heer in het bezoekerscentrum wist ons te vertellen dat we bij de Libellenplas de meeste kans zouden maken. Dus wij vol goede moed op pad, maar dat bleek helaas het verkeerde pad. Enfin…4 kilometer later terug naar het vertrekpunt en het juiste pad gekozen waarna het, zoals de vriendelijke heer al had voorspeld, toch niet zo ver bleek te zijn.

Aangekomen bij de Libellenplas werd duidelijk dat het sommige dagen alleen maar mee kan zitten. De lokale Wassenaarse scholen hadden besloten dat het een mooie dag was voor wat veldonderwijs en dus krioelde het rond de plas met puberende jongelingen die vooral oog hadden voor elkaar en slechts een enkeling iets van de omgeving in zich op nam.

Als je daar dan als volwassen kerel plat op je buik met je hoofd in de struiken naar kikkertjes ligt te zoeken, voel je je toch niet helemaal op je gemak. Ik althans niet…zeker niet als je bedenkt hoe die struiken er in het najaar uit zien 😳 ik bedoel maar.

Gelukkig wist Michel, wiens ogen nog een stukje jonger zijn dan die van mij, enkele van die kleine groene rakkers te ontdekken (er zitten er zeker geen tientallen) en konden wij, nadat we het spinnenrag van de lens hadden verwijderd, onze eerste boomkikkers op de plaat zetten. Het betrof jonge kikkertjes, amper 2,5 cm groot. Dus je moest er aardig dicht op kruipen wilde je ze nog een beetje in beeld krijgen, hetgeen nog de nodige lenigheid vergde. We wilden tenslotte de kikkertjes niet plat drukken en ook de struiken een beetje in tact houden. Nog een tijdje gezocht naar een volwassen exemplaar, maar die waren waarschijnlijk als gevolg van de puberale drukte in geen velden of wegen te bekennen. Thuis gekomen – en de haren ontdaan van het plakkende spinnenspul – de oogst bekeken om te constateren dat het altijd beter kan, maar voor nu ben ik er blij mee.

Leave a Reply

error: Content is protected !!