Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Uncategorized

Lovebirds

Enkele weken geleden heb ik een hele dag besteed aan het volgen van een voor mij (fotografisch gezien) nieuwe soort: ‘lovebirds’! En dan bedoel ik niet die groene, kabaal makende dwergpapegaaien… De lovebirds waren niet moeilijk te vinden, ik had geen camouflagekleding nodig en ik kon ook gewoon geluid maken zonder ze te verstoren. Wat zijn dat voor vogels, vraag je je dan af.

Lovebirds tref je vaak in koppeltjes aan en kennen één dag in hun leven waarin ze uitsluitend oog hebben voor elkaar en eenvoudig te fotograferen zijn. Nu moet ik hierbij opmerken dat dat van die ene dag tegenwoordig niet door alle lovebirds serieus genomen wordt, maar dat terzijde….de intentie is er in principe wel. Op die dag worden de veren extra netjes gepoetst en glad gestreken. En waar in de vogelwereld doorgaans de mannetjes de meeste indruk maken met hun flamboyante verenkleed, is het bij lovebirds toch vaak het vrouwtje dat de show steelt. Speciaal voor deze dag verkleurt hun verenkleed vaak naar maagdelijk ( 😀 ) wit en met de kuifveertjes netjes opgestoken zijn ze voor het mannetje onweerstaanbaar. Ze lijkt wel een paradijsvogeltje en daar voelt het mannetje zich ook als hij haar het hof maakt.

De lovebirds zijn deze dag  zo van slag dat ze ook eenvoudig geringd kunnen worden. Het ringen van vogels is een belangrijk moment met als doel dat je te allen tijde kan aflezen waar de vogel heeft uitgehangen, zodat je iets over hun gedrag te weten kan komen. Wetenschappelijk gezien interessant maar naar verluidt is – in het geval van lovebirds – niet iedere geringde vogel hier blij mee 😳 .

Lovebirds tref je op dit soort dagen in de ochtend vaak aan in romantische omgevingen zoals lommerrijke parken, oude kasteeltjes etcetera en laten zich gewillig fotograferen terwijl ze verliefd om elkaar heen fladderen. Als fotograaf heb je dan al snel een kaartje vol geschoten, maar let op…als je voorzichtig bent kan je ze de hele dag volgen. Omringd door grote groepen soortgenoten, die ook hun veren netjes gepoetst hebben, kan je het koppeltje de rest van de dag aantreffen op tal van andere locaties waar ze druk zijn met elkaar en met hun soortgenoten. Zelfs tijdens het eten laten ze zich niet storen door de aanwezige fotograaf. Al met al een makkie zou je zeggen, maar dat valt nog tegen!

Als je vogels fotografeert is het de kunst iets van het gedrag vast te leggen…opletten en op het juiste moment op de knop drukken zeg maar. Die momenten zijn meestal spaarzaam dus het vergt wel concentratie, maar je hoeft niet op ieder moment met je vinger aan de ontspanknop te zitten. Met lovebirds is dat anders: als je lovebirds fotografeert staat de hele dag stijf van de momenten die je niet mag missen. Zo’n beetje ieder moment van de dag moet vastgelegd worden, je mag geen moment verzaken. En de verwachtingen zijn ook nog eens hoog gespannen, foto’s van lovebirds worden vaak veel meer bekeken dan de vogelfoto’s die ik normaal gesproken maak (tsja…ontkennen heeft geen nut 😥 )

Al met al was dit vogeldagje voor mij een geheel nieuwe ervaring. Het zweet stond op m’n rug, de zenuwen gierden door m’n keel maar – en dat is ook wel eens anders – het weer werkte wel mee! En de lovebirds….die zijn volgens mij dolgelukkig naar het zuiden vertrokken…

www.topic2.nl: vanaf nu ook voor trouwreportages  😎

Leave a Reply

error: Content is protected !!