Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Uncategorized

Niet voor niets…

We hebben een nieuw stukje natuur ontdekt. Niet direct naast de deur; het betreft de Uitkerkse polder nabij Blankenberge in België…u weet wel. Intussen zijn we er twee keer geweest dus dat is al gauw zo’n 1.000 kilometer op de teller. De eerste keer was op 1 april 🙂 . Toen stond het water nog hoog en troffen we er vooral eenden, grauwe ganzen en een dodaars aan. In deze tijd van het jaar zakt het water en kan je uitkijken naar hele hordes steltlopertjes.

Althans…dat was het idee. Maar de werkelijkheid komt niet altijd overeen met ‘hetgeen in de folder staat’. Zo heeft het de afgelopen periode nogal wat geregend dus van een verlaagde waterstand was nauwelijks sprake en van steltlopertjes ook niet. We hebben welgeteld twee tureluurs en een kievit gezien vanuit ons schuilhutje. Dankzij het hoge water zaten er nog steeds vooral eenden: wilde eenden, bergeenden, slobeenden, wintertalingen en krakeenden. Het bekende spul voor diegenen die regelmatig aan de gemiddelde Nederlandse waterkant vertoeven.

Maar daar bleef het niet bij. Tot onze verrassing zwom er de hele dag een zomertaling rond, en dan ook nog een mannetje. Een mazzeltje, zo vaak treffen we de zomertaling niet aan in onze contreien. Deze kleine maar o zo fraaie eend staat sinds 2004 als kwetsbaarop de Nederlandse rode lijst en daarnaast ook op de Vlaamse rode lijst, dus dat we dit eendje voor de lens kregen was duidelijk boffen. Sterker nog, bij aankomst in het druilerige weer en bij het zien van het hoge water, twijfelden we even of we direct rechtsomkeert zouden maken; het opstaan om 3.45 uur en vervolgens de rit van 2,5 uur over de donkere Belgische wegen had ons humeur overduidelijk geen goed gedaan 😉. Maar net op het moment dat het kwartje richting het aanvaarden van de terugreis wilde vallen, meende ik vanuit mijn ooghoek een zomertaling te zien. Kwamen we dan toch niet voor niets? Een blik door de verrekijker bevestigde mijn vermoeden en opgetogen stapten we verder richting schuilhut. Onze stemming sloeg aanmerkelijk sneller om dat het weer op deze dag.

De zomertaling zwom al grondelend rustig rond tussen het groen en at zijn buik rond met wat hij zoal van de bodem wist op te vissen. Nog niet eerder had ik de zomertaling zo lang kunnen observeren. Meestal is deze schuwe eend in no time gevlogen, maar deze had blijkbaar meer trek dan angst. Bovendien hadden we de camera’s in ‘silent mode’ staan, dus van onze kant deden we er alles aan deze eend op z’n gemak te laten voelen. En met suc6! Naast de eerder genoemde tureluur die zichzelf een poetsbeurt gaf en een foeragerend wit kwikstaartje was het vooral de zomertaling die ons wakker hield.

Zomertaling / Gargeney

En zo blijft voor ons de Uitkerkse polder een interessant poldergebied aan de Belgische kust. Niet naast de deur, maar wel de moeite waard.

Leave a Reply

error: Content is protected !!