Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Uncategorized

Artiest tegen wil en dank

In de Oostvaardersplassen kwam ik een puttertje tegen. Dit kleine vogeltje met z’n aparte kleurenpalletje blijft wat mij betreft een opvallende verschijning. Niet dat er weinig van zijn, met zo’n 18.000 broedparen in ons land is de kans dat je er een tegenkomt redelijk groot, maar juist die vreemde kleurencombinatie maakt hem in mijn ogen bijzonder. Hij oogt met z’n rood-wit-zwarte kopje en gele vleugelstrepen bijna tropisch. Er doet een verhaal de ronde dat het puttertje, een zeer bescheiden vogeltje, achteraan stond toen tijdens de schepping de kleurtjes werden uitgedeeld Toen het puttertje eindelijk aan de beurt was, waren er slechts nog wat likjes verf over. Ons puttertje kreeg uit de verschillende blikjes verf een likje en kwam zo uiteindelijk nog heel fraai uit de bus. Sommige mensen geloven ook alles…

Maar goed, wat wel vast staat is dat het puttertje vroeger een geliefd kooivogeltje was.

Dan Piraro / @dutch cowboys;
Mens vs dier: de rollen omgedraaid

Dit was voor een belangrijk deel te danken aan het feit dat dit vogeltje gemakkelijk kunstjes kon leren. Het meest beroemde kunstje schonk de putter uiteindelijk zin naam. Mensen hadden het vogeltje geleerd om water te ‘putten’ uit zijn drinkbak met een minuscuul emmertje, door dit met een daaraan verbonden kettinkje op te trekken. Arm beestje, hij moest natuurlijk wel als hij niet van dorst om wilde komen. Zo werd hij artiest tegen wil en dank. En wij maar volhouden dat hij dat ‘leuk vond’. Het inspireerde Dan Piraro tot bijgaande prent.

Gelukkig laten we de vogels tegenwoordig liever vliegen. Daarbij natuurlijk ‘een handje geholpen’ door het in werking treden van de vogelwet in 1936, waarbij het op grote schaal vangen van onder meer de putter verboden werd. Misschien kunnen ze daar in zuid-Europese landen als Malta en Griekenland ook eens over nadenken. Jaarlijks worden daar nog duizenden vogels afgeschoten als ze tijdens de voorjaarstrek vanuit Afrika naar onze contreien vliegen. Om ze vervolgens op te eten…daar moeten we ook nog eens een blog aan wijden!

Putter / European Goldfinch: artiest tegen wil en dank

Maar goed, even terug naar het puttertje. Deze kleurling is met zijn bonte voorkomen door de jaren heen een bron van inspiratie geweest voor kunstenaars. Zo horen we de putter in Vivaldi’s Il Gardellino, fluitconcert Opus 10 nr. 3 in D, en zien we hem op het schilderijtje ‘Het puttertje’ uit 1654 van de Hollandse schilder Carel Fabritius. Tot slot hebben we nog het boek ‘Het puttertje’ (originele Engelse titel ‘Goldfinch”, de Engelse naam voor ons puttertje) van Donna Tart, dat in 2014 de Pulitzerprijs voor de literatuur won en onder meer geïnspireerd is op het hiervoor genoemde schilderijtje van Fabritius. Eens temeer aanleiding voor mij om deze artiest ‘tegen wil en dank’ een opvallende verschijning te noemen.

En zeg nou zelf: het is toch best een beauty?

Leave a Reply

error: Content is protected !!