Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Hutfotografie

Hutweer!

Wie met mij op pad is geweest weet het: ik ben altijd goed voor een buitje! Doorgaans een gezellige, soms zie je ‘m hangen maar meestal komt een paraplu wel van pas. Zelfs al Gerrit Hiemstra op TV laat zien dat heel Nederland een rustige, zonovergoten dag te wachten staat, weet ik de weergoden op andere gedachten te brengen. Dus denk goed na als ik je voorstel om er samen met mij op uit te gaan; het wordt steevast hutweer!

Hutweer, een inmiddels in bij mijn intimi erkend meteorologische begrip, is gebaseerd op mijn ervaringen met bezoeken aan fotohutten. Het staat voor weer dat je dus niet wilt hebben als je in een klein hutje gaat zitten met de bedoeling om vogels te fotograferen. Je kan het plaatsen in het rijtje van hondenweer en takkenweer: het zeikt van de regen, geen hond wil naar buiten en meestal vliegen er meer takken dan vogels om je oren.

20150807-1-2

Neem bijvoorbeeld mijn recente bezoek aan hut IV van Han Bouwmeester, geroemd om zijn spotlight-effect. Het was al de hele week mooi zonnig en stabiel weer en vrijdag zou de mooiste dag van de week worden. Ik keek er dan ook echt naar uit, de weergoden leken me dit keer gunstig gezind en ik stond met goede zin om kwart voor drie 😳 op om naar het oosten van het land af te reizen. Onderweg Michel aangehaakt en samen reden we vrolijk neuriënd in de richting van de rijzende zon…we hadden er allebei zin in.

20150807-2

Om zes uur zaten we geïnstalleerd en wel te wachten tot Gerrit het licht aan zou doen en wij onze eerste foto’s konden schieten. Vol verwachting klopte ons hart en dat al in augustus! Maar in plaats van het licht aan draaiden de weergoden onverwacht de kraan open en zaten wij vier uur lang te kijken naar de ‘belletjes op het nat’. Het kwam met bakken naar beneden waarbij we af en toe werden bijgelicht door een bliksemschicht (over spotlight-effect gesproken, ik weet niet of Han dit bedoelde toen hij op zijn site deze hut presenteerde als een hut met bijzondere lichtinval 😀 ). En dat terwijl de rest van Nederland, zo bleek later, met een heerlijk ochtendzonnetje en zonder een spatje regen aan een prachtige dag was begonnen.

20150807-3
Gelukkig draaide het weer nog bij, maakte de hut zijn faam waar en waren we in staat wat ‘spotlight-foto’s’ te schieten.

Een klassiek geval van hutweer dus, ik lijk er patent op te hebben (sorry Michel 😉 ). Toen ik thuis mijn verhaal vertelde zette mijn lieve vriendin, als altijd met mij begaan, een toepasselijk plaatje voor me op 😈 …

Leave a Reply

error: Content is protected !!