Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Uncategorized

Verrassing bij de Lepelaarplas

Weinigen hebben er van gehoord, maar velen zouden er dolgraag een willen hebben. Voor in de tuin of op het terras, en dan vooral in de zomer. Zijn naam klinkt als muziek in de oren van diegenen die zomers graag buiten doorbrengen. De wespendief! Een veel belovende naam want zeg nou eerlijk, wespen kunnen de meesten van ons toch gestolen worden? Mijn aversie tegen wespen zit niet in het feit dat ik er bang voor ben, ik krijg ook geen allergische reactie als ze me steken. Eigenlijk doen ze me niet zo veel. Maar mijn vriendin wordt er helemaal panisch van. En dan kan ik dus niet rustig blijven zitten 😆 .

Dus hop naar de winkel en aanschaffen zo’n beest, denk je dan. Maar zo simpel is het helaas niet…ze zijn niet te koop en helaas zie je er maar weinig als je bij ons buiten rond banjert. Ik had er in ieder geval nog nooit een gezien, maar misschien keek ik niet goed…of niet op de goede plekken. Dus enige mate van jaloezie bekroop me iedere keer weer als ik een foto van zo’n prachtig beest voorbij zag komen op birdpix.

Wespendief / Honey Buzzard.

Maar het is me gelukt, ik heb mijn eerste wespendief gescoord. Hoog in een boom bij de Lepelaarplassen streek er even een neer. Bijna was hij me nog ontgaan. Michel en ik hadden al vanaf zonsopgang (en dat is vroeg in de zomer… 😕 ) in de hut naast de plas gezeten en hadden net onze spullen bijeen geraapt om de hut te verlaten, toen er onder de nog aanwezige fotografen enige opwinding ontstond. “Buizerd!” riep er een, gevolgd door “havik!”. Op zich al spannend maar toen er iemand “wespendief!” riep was de chaos compleet. We pakten onze camera’s en schoven met nog tien anderen naar de kleine raampjes in de hut. Veel gedrang, maaiende armen en enkele boze blikken in onze richting. Maar het was het waard; daar zat ie, fier om zich heen kijkend boven in de kale boom. Al stond die boom nog wel een eind weg…

De wespendief is een roofvogel met een spanwijdte van bijna anderhalve meter, iets groter dan een buizerd, maar dan met de kop van een duif op zijn lijf geplakt. Een bijzondere verschijning met zijn dikke verenpak, zijn geschubde en ietwat kleine klauwen, zijn wimpers en zijn langwerpige neusgaten. Alles om zich tegen stekende wespen te beschermen als hij zich tegoed doet aan de poppen en wespen in een uitgegraven wespennest. Ondanks zijn wat softe voorkomen met dat relatief kleine koppie toch een held in de ogen van mijn vriendin. Begrijpelijk…want terwijl ik dit schrijf zoemen er drie wespen om m’n oren en is ‘alarmfase oranje’ weer van kracht!

Leave a Reply

error: Content is protected !!