Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Hutfotografie

Elegant is de juiste uitdrukking

We kennen het woord allemaal, maar hebben er niet altijd dezelfde gedachten bij. Als je het opzoekt komt je synoniemen tegen als gracieus, bevallig, chic, sierlijk, zwierig, met vloeiende lijnen of bewegingen, verfijnd en geraffineerd. Stuk voor stuk woorden waar menigeen – ik in ieder geval – een beetje blij van wordt. Het woordje tovert als het ware een glimlach op je gezicht, een twinkeling in je ogen en soms een kriebeltje in je buik door de beelden die het woord bij je oproept. Voor veel mensen geeft het een soort ‘feel good’-gevoel.

Als je om voorbeelden van elegantie vraagt, krijg je antwoorden als ballerina’s, Engelse auto’s of delicate wijn. Natuurlijk ook kleding, met name bedoeld voor dames, en filmsterren, maar zeker niet alle. Ook mannen worden genoemd, zoals George Clooney of de helaas kort geleden overleden David Bowie. En natuurlijk ook flinterdunne kristallen wijnglazen, beenderporseleinen theeserviezen en enkele schilderijen en beelden horen in dit rijtje thuis. Zelfs dieren als zwanen, Siamese katten en de giraf komen desgevraagd op tafel.

Grote gele kwikstaart / Grey wagtail / Motacilla cinerea
Grote gele kwikstaart / Grey wagtail voor mij een toonbeeld van elegantie

Maar zelden komt men met de grote gele kwikstaart op de proppen; een kwestie van onbekend maakt onbemind denk ik. En dat is jammer, daarmee doen we dit kleine, ranke vogeltje tekort. Want eigenlijk is alles aan deze kwik verfijnd te noemen. De kleuren zijn geraffineerd en zeker niet schreeuwerig; stemmig grijs gedekt met hier en daar een frisse touch. Het slanke lijf met de lange staart is sierlijk en maakt de bewegingen vloeiend. En als ik er een tegenkom geeft me dat altijd weer een glimlach op m’n gezicht.

Waterral / Water rail / Rallus aquaticus
Waterral / Water Rail

Hoe opgetogen was ik dan ook toen ik bij m’n laatste (als in ‘tot nu toe’ en zeker niet als ‘eindpunt’) bezoek aan de multisoortenhut van onze Belgische vriend Glenn Vermeersch de grote gele kwikstaart aantrof. Het vogeltje liet zich ruimschoots bewonderen, nam zelfs voor de hut een bad (uiteraard, zonder reinheid geen elegantie!), gevolgd door een uitgebreide poetsbeurt van het verenpak en gaf ons de gelegenheid om hem of haar (is buiten het broedseizoen wat lastig te zien) vanuit verschillende hoeken te fotograferen. Het voelde als een kadootje en dat was het natuurlijk ook, aangezien dit bezoekje aan de hut mij als verjaardagscadeautje was geschonken door Michel, die daarmee voor zichzelf ook weer een leuk fotodagje had georganiseerd 😀

20160205 Kalmthout-1
IJsvogel / Common Kingfisher

Naast de grote gele kwikstaart hebben we genoten van een tweetal waterrallen, een vissende ijsvogel en nog 21 andere soorten die zich voor en om de hut lieten zien. Maar mijn hoogtepuntje deze dag was toch de gracieuze kwik en als ik nu de foto’s terug kijk, brengt dit vogeltje inderdaad een glimlach op m’n gezicht. Wat mij betreft is elegant dan ook een juiste uitdrukking voor deze kwik! Hoogste tijd dus om deze gevederde fladderaar eens in de schijnwerpers te zetten.

Leave a Reply

error: Content is protected !!