Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Uncategorized

Echte baardmannen

Wie kent ze niet, die mannen met weelderige gezichtsbeharing, die volgens ons oud-Nederlandsche zeemanslied uitgenodigd werden om deel te nemen aan de kaapvaart. Mannen die van aanpakken weten en niet voor een kleintje vervaard zijn. Nu de scheepvaart verregaand gemoderniseerd is en het met eeltige knuisten hijsen en reven van zeilen tot het verleden behoort, zochten en vonden deze knoestige baardmannen een nieuwe uitdaging. Gestoken in groene pakken, verrekijker op de buik en telescoop of camera met extravagante lens op de schouder, trotseren zij net als vroeger de elementen van de natuur. Sinds de gelijknamige TV uitzendingen met Hans Dorrestijn en Nico de Haan heeft iedereen er een beeld bij. En een mening over.

Baardmannen zoals Hans en Nico lopen liefst buiten – druppels aan de neus en rode konen van de kou – meestal in kleine groepjes vrolijk te keuvelen over niets en om zich heen te turen of er nog iets met veertjes in de buurt is. En raken licht opgewonden bij het horen van gepiep, gekwetter, gesnater maar zeker ook van de pingelende klanken van……juist, baardmannetjes.

Baardmannetjes – een kleine zangvogel uit de familie van de Panuridae, een familie met maar één soort…een echte baardman ben je tenslotte niet zomaar en dat het om echte mannen gaat blijkt wel uit het feit dat het mannetje bij koud weer het wijfje soms beschut met zijn vleugels wat hen de naam ‘Dekvogeltje’ heeft gebracht- zijn in tegenstelling tot de eerder beschreven categorie van een ongekende schoonheid. Ze worden om die reden ook wel rietpapegaaitje genoemd: een okergeelkleurig lijfje met hier en daar wat witte en donkerbruine accenten op de vleugels, een witte slabber tegen het morsen, kleine eigele oogjes en dito snavel in een duifgrijs kopje, waar als met een penseel aan beide zijden een zwarte veeg op is geschilderd, de ‘bakkebaarden’ waaraan zij hun naam ontlenen. Bij de baardmannetjes dan, de baardman-vrouwtjes missen de duifgrijze kop en de gepenseelde bakkebaarden – het zijn tenslotte vrouwtjes – maar zijn ook alleszins het aanzien waard. Eigenlijk zijn ze te uitbundig ingekleurd voor Nederland, waar iedereen die ‘anders’ is (te) vaak met argusogen wordt bekeken.

In deze tijd van het jaar is het goed baardmannetjes kijken, dus vogelmattie Michel en ik togen al vroeg, de zon was nog niet op, en ongeschoren, we zijn tenslotte baardman-wannabees (zie eerdere blog: Ik vogel, dus ik….) , richting een klein natuurgebied onder de rook van Rotterdam: de Rietputten bij Vlaardingen. Het duurde niet lang voor het metaalachtige gepingel van de baardmannetjes en -vrouwtjes hoorbaar was dus camera’s in de aanslag en wachten. Geduld is een belangrijke factor als je vogels wilt fotograferen en aangezien we dat door de week tekort komen kunnen we in het weekend mooi oefenen.

De zon scheen zacht over het iets te enthousiast wuivende riet. Bij windkracht 4 bewegen de rietpluimen ongeveer 2 meter ruisend heen en weer, daarbij een mooie halve cirkel schrijvend. Een mooi schouwspel waar wij fotografen echter niet echt blij van worden. Probeer maar eens scherp te stellen op een kleine vogel die gezeten op een rietpluim continu heen en weer zwiept! En daarbij meestal ook nog aan het oog onttrokken wordt door de omliggende rietpluimen die, op het ritme van diezelfde stevige wind, constant de neiging hebben om tussen jou en de, op die andere rietpluim gezeten baardman in te bewegen.

20141108
Baardman / Bearded Reedling
in de Rietputten in Vlaardingen. Overigens staat dit natuurgebied onder zware druk door de geplande aanleg van de Blankenburgtunnel, maar er gloort weer hoop…een veel beter inpasbare variant lijk mogelijk wat onder meer gunstig zou uitpakken voor de Rietputten.

Na een paar uur en vele pixels verspild te hebben kregen we onze kans. De wind viel heel even weg, de baardmannetjes zaten in het vizier en het gepingel van de vogels werd kortstondig overstemd door het geratel van twee camera’s die met 10 beelden per seconde een glimp van de baardmannen probeerden vast te leggen. Het duurde maar even voor de wind weer aanwakkerde en de baardmannen als vanouds heen en weer slingerden tussen alle andere rietpluimen. Maar wij hadden ons plaatje!

Leave a Reply

error: Content is protected !!