Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Hutfotografie

Bloedgeslagen heet…

“Amai wat is het heet!” pufde deze jonge koolmees in het Vlaamse Kalmthout terwijl hij amechtig met de veren gespreid probeerde af te koelen. Hij besefte zich op dat moment vast niet dat hij eigenlijk nog bofte. Als het een mus was geweest was hij ongetwijfeld dood van het dak gevallen, want dat schijnen mussen te doen op zo’n hete dag. Gelukkig bevindt het enige dak in die omgeving zich maar krap een meter boven de grond, dus heel hard zou ie niet zijn gevallen.

En onder dat dak zaten Michel en ik als “forellekes in een rookoven”. Enkele weken geleden zagen wij onze kans schoon om weer eens een van de fotohutten van Glenn Vermeersch te boeken. “Als het maar niet regent die dag!” zeiden we nog tegen elkaar nadat de afspraak was bevestigd. Nou, dat hebben we geweten. Eerdere afspraken waren nogal eens letterlijk in het water gevallen, maar deze keer bleef het droog…erg droog. En warm! 😕

De buitentemperatuur was ‘s nachts dik boven de twintig graden blijven steken, en in de hut aangekomen liep de temperatuur snel op tot ver boven de dertig. Het vele water dat wij dronken baande zich door allerlei poriën een weg naar buiten, om vervolgens zoutkorrels op de vloer te vormen. Daar werd de ambiance in het hutje niet frisser van kan ik je zeggen. En van de ballen gehakt tussen onze bammetjes trouwens ook niet… 🙄

Onze koolmees had ondertussen weinig oog voor onze situatie. Hij had het gewoon verschrikkelijk warm. En bij gebrek aan zweetklieren kon hij niet anders doen dan zijn snavel  open zetten, in de hoop dat de wind die er dan doorheen stroomt voor wat extra verkoeling zou zorgen. En natuurlijk zijn veren spreiden om zo wat extra oppervlak te creëren om warmte kwijt te kunnen (wat is google toch handig 😉 ). Wist je trouwens dat vogels hun warmte kwijt raken via hun snavel en volgens een studie van de universiteit van Melbourne vogels in warme landen om die reden een relatief grotere snavel hebben?.

En natuurlijk zijn veren spreiden om zo wat extra oppervlak te creëren om warmte kwijt te kunnen

Hoe lang onze jonge vriend zo is blijven liggen weten we niet. Toen net na het middaguur de “forellekes” het gevoel hadden dat ze gaar waren, zijn ze bij Glenn een pintje gaan vatten (forel met bier bleek een prima combinatie!). Om daarna met de airco op standje max weer in de file naar huis te gaan.

Volgende keer hopelijk weer regen! 😀

Leave a Reply

error: Content is protected !!