Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Dwaalgast, Overpeinzing

Vluchteling in ‘mijn’ buurt!

Het komt met regelmaat in het nieuws, er wordt veel over gesproken, en vooral veel over geklaagd. Maar het zal je maar gebeuren, zit er opeens een vluchteling in jouw buurt. Direct spelen allerlei vragen door je hoofd: hoe lang blijft ie, waar leeft ie van en vooral….komen er meer?

Vorige week speelde zich een en ander bij mij in de buurt af. Ik woon in Leiden en in Oegstgeest, notabene in een woonwijk, was een ongenode Noordafrikaan aangetroffen. Hij hield zich op in de tuintjes van de bewoners aldaar, zag er behoorlijk sjoemelig uit,  scharrelde zijn kostje bij elkaar van wat hij daar in de omgeving vond en leek niet van plan op korte termijn te vertrekken. Je zal zo’n type maar in je achtertuin aantreffen….en deze kwam wel heel dichtbij!

Al snel was hij ‘bekend’ op internet en kwamen de discussies op gang. Kwam hij echt uit Noord Afrika of was hij ontsnapt uit zijn gesloten verblijfplaats? De meningen verschilden, de een zag duidelijk aanwijzigingen van een echte vluchteling, de ander meende duidelijke sporen van een ontsnapte voortvluchtige te herkennen.

Naarmate hij zich langer in de woonwijk ophield, raakten meer mensen in de ban van deze Noordafrikaan. Steeds meer mensen wilden hem met eigen ogen zien, weliswaar op gepaste afstand natuurlijk….je weet maar nooit.

Ook ik wilde deze exoot wel eens van dichtbij zien en ging – voorzichtig – op zoek. Je komt tenslotte niet iedere dag een vluchteling uit Noord Afrika tegen in  – wat je zou kunnen noemen – je eigen achtertuin. Na wat heen en weer gewandel en goed om me heen kijken zag ik hem. Hij zat op een schuurdakje en at nog wat van wat hij uit de tuintjes ‘van de buren’ had opgeduikeld. Voor de zekerheid had ik mijn camera meegenomen, zodat ik hem kon vastleggen en aan de familie kon laten zien. Vluchtelingen doen het altijd goed op verjaardagen….

Stiekem wat foto’s gemaakt en gesproken met de medestanders die deze vluchteling ook wel eens wilde zien. En wat bleek….als je een vluchteling van dichtbij ziet, het stof nog in zijn verfromfraaide pak, de hongerige blik in zijn ogen, dan raakt dat je toch. Wat heeft hem hier naar toe gedreven, is het een ordinaire flierefluiter en werd het hem te heet onder de voeten, of werd hij opgejaagd en had hij daar geen toekomst?

Witkruitapuit / White-crowned Wheatear, dwaalgast uit Noord Afrika

Langzaam maakte achterdocht plaats voor mededogen. Het is ook zo makkelijk om een mening over dit soort ongenode gasten te hebben, maar als je ze van dichtbij ziet kijk je er toch met andere ogen naar, krijg je met ze te doen. In de hoop dat gevoel over te brengen bijgaand een foto van hem.

Wat mij betreft blijft deze Noordafrikaan nog even rondhangen, helpen we hem om wat aan te sterken en laten we aan hem de keuze waar zijn toekomst ligt…wat mij betreft is hij welkom!

Leave a Reply

error: Content is protected !!