Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Dwaalgast

De burgemeester van Scheveningen

Het  uit de 13e eeuw stammende dorpje Scheveningen is tegenwoordig een stadsdeel van Den Haag en valt in die zin sinds maart 2008 onder de zorg van de huidige burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen. Maar een trots en koppig vissersvolkje als de Scheveningers legt zich daar natuurlijk niet zomaar bij neer. Zo hebben zij bijvoorbeeld sinds enkele maanden een eigen burgemeester. En niet zo maar een, het blijk in de praktijk een grote burgemeester te zijn. Tijd om deze burgervader eens op te zoeken.

Vorig weekend waren Michel en ik toch in de buurt en besloten we naar Scheveningen te gaan in de hoop deze officieuze burgemeester van Scheveningen te ontmoeten. We waren nieuwsgierig geworden, er zijn de laatste tijd nogal wat foto’s van deze ambtsdrager verschenen en menigeen vertelde met ingehouden trots dat hij of zij de burgemeester van Scheveningen hadden ontmoet. Zo gezegd zo gedaan, maar waar begin je met zoeken?

Die vraag was niet zo moeilijk te beantwoorden. Als burgervader van een vissersvolkje houd je je natuurlijk op op de plek waar Scheveningen letterlijk en figuurlijk bruist; de zeehaven. Hier varen de overgebleven vissersbootjes af en aan en wordt de vangst op de visafslag verhandeld, terwijl de golven zich bruisend op de havenhoofden storten en de vele badgasten een heerlijk dagje aan zee beleven. Natuurlijk is een echte ‘burgemeester van Scheveningen’ op deze idyllische locatie  te vinden.

Het duurde dan ook niet lang voordat we hem hadden gevonden. Hij hield zich rustig op tussen de andere scheveningers en gedroeg zich weinig opvallend. Maar hij was wel duidelijk herkenbaar in zijn voor burgemeesters zo kenmerkende kostuum en zijn forse maar toch voorname voorkomen. Het viel ons op dat hij nog relatief jong was en dat was hem goed aan te zien. Maar hoewel nog relatief jong bleek hij toch al in staat om – als het nodig was – een behoorlijk grote mond op te zetten om zijn mening te verkondigen en zijn belangen te behartigen. Daaruit bleek toch wel dat we hier met een echte grote burgemeester te maken hadden. Gewillig liet hij zich door de aanwezige nieuwsgierigen, we waren niet de enigen die deze burgervader wel eens wilde zien, op de foto zetten tegen de achtergrond van de haven. Een uurtje later gingen we met wat mooie portretjes tevreden weer naar huis; we waren niet voor niets naar Scheveningen geweest.

Grote burgemeester / Glaucouss Gull

Geen idee hoe lang deze ‘grote meneer’ de officieuze burgemeester van Scheveningen blijft en hoe ‘onze’ Jozias tegen deze concurrent en publiekstrekker aan kijkt. Maar zolang hij Scheveningen alleen al met zijn aanwezigheid ‘iets extra’s’ geeft, hoop ik dat ie zijn ‘carrière’ hier nog even voort zet!

Leave a Reply

error: Content is protected !!