Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Overpeinzing

Kill the bastards?

Het zal je toch maar gebeuren; wordt je op een dag wakker en ontdek je dat je schaapjes hun gras-ontbijtje niet meer willen. En ook bij de lunch laten ze hun graspolletjes links liggen. Je begrijpt er niets van, gisteren peuzelden ze nog heerlijk van hun groene sprietjes en nu lusten ze het niet meer. Wat een drama! Onthutst besluit je een en ander tot de bodem uit te zoeken. De eerste stap is zelf een grassprietje te proeven. Maar nog voor het sprietje je lippen raakt, weet je het neus het al: zwanenpoep.

Opgelucht haal je adem want de oplossing is simpel: kill the bastards! Al die zwanen die op jouw graslandje poepen, het zou verboden moeten worden. Maar zolang dat niet gebeurt en die @*#&zwanen 👿 ook nog eens beschermde dieren zijn, is er maar een oplossing. Eén telefoontje is genoeg om er een einde aan te maken. Dus pleeg je dat telefoontje en een dag later lopen er een aantal mannen met honden en een dubbelloops jachtgeweer over de schouder over jouw weiland.

Een argeloze voorbijganger die het gezelschap rond ziet stappen denkt al gauw dat het hier om ‘echte’ jagers gaat; mannen die het faunabeheer hoog in het vaandel hebben en alleen als uiterste redmiddel naar het geweer grijpen om een probleem in onze fauna recht te zetten. Maar deze ‘mannen’ komen hier, met toestemming van de provincie notabene, om een paar poepende zwanen af te schieten. Of erger nog…aan te schieten, want zulke goede schutters blijken het niet te zijn. De aangeschoten zwanen worden vervolgens door de meegebrachte honden net zo lang gebeten tot ze het loodje leggen. En dat doen zwanen niet zomaar, daar zijn ze te sterk voor. Dus de honden hebben heel wat tijd nodig om de klus te klaren. Toegegeven…een fraai schouwspel is het misschien niet maar ja…al die poep op jouw grasveldje is ook geen prettig gezicht, toch? En dan trappen ze ook nog eens de boel plat. Logisch toch dat je van die beesten af wilt?

Zo gaat het ‘bij ons’ in het Groene Hart. Op 24 februari schonk EenVandaag voor de tweede maal uitgebreid aandacht aan deze kwestie. Ik weet niet hoe het jou vergaat als je dit leest of eerder al naar EenVandaag hebt gekeken, maar ik word er op z’n zachtst gezegd niet vrolijk van. Wat drijft deze mensen? Om te beginnen worden er grote vraagtekens gezet bij de vermeende ‘omvangrijke schade’ die zwanen zouden veroorzaken. En als die zwanen daadwerkelijk zoveel schade veroorzaken, zijn er diervriendelijker manieren om die schade te beperken, zoals bijvoorbeeld het ruimen van de eieren. Verder moet je je afvragen of het hier om ‘echte’ jagers gaat; het niet afschieten van aangeschoten wild staat haaks op de gedragscode die door de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging is opgesteld. Inmiddels stelt de politie-eenheid Den Haag een onderzoek in naar aanleiding van de onappetijtelijke opnames van de zwanenjacht in het Groene Hart. Ik hoop dat dit wat op gaat leveren en de inspanningen van EenVandaag en dierenarts Van Rooy niet voor niets zijn geweest.

Knobbelzwaan / Mute Swan / Cygnus olor
Knobbelzwaan / Mute Swan

Leave a Reply

error: Content is protected !!