Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Dwaalgast

She’s a killer…

Er werd al enige dagen melding gemaakt van een juveniele roodpootvalk die zich behoorlijk op de foto liet zetten. Toen de meldingen voor het eerst verschenen had ik er weinig aandacht voor, ik zat tenslotte op Rhodos en genoot van een heerlijke vakantie met goed gezelschap, lekker eten en heerlijk weer. Natuurlijk was de camera ook mee, je weet tenslotte maar nooit. Helaas was het met de vogels op Rhodos mager gesteld en had ik me de moeite van het gesjouw kunnen besparen. Dus ik kwam uitgerust thuis met wat leuke strandkiekjes en dat was het. De kaart in m’n camera was zo goed als leeg en hunkerde naar wat vulling.

Juvenile Red-footed Falcon (Falco vespertinus) preening and ruffling its feathers after consuming a Meadow Vole

Nadat de koffers waren uitgeruimd en ik weer achter de laptop zat om te zien wat er zoal waargenomen werd in ons ‘kille’ kikkerland, viel mij direct weer de roodpootvalk op. Het jonge beestje vloog nog steeds rond in Friesland en werd met het verbeteren van het weer steeds fraaier op de foto gezet. Misschien toch ook maar een kansje wagen…

Als je lekker uitgerust bent, hoef je niet uit te slapen dus van het weekend vroeg in de auto gestapt. Fotomaatje opgehaald, lekker muziekje aan en na een rit van bijna 2 uur arriveerden we op de Griene dyk in de buurt van het Sneekermeer. Op zo’n moment speelt het altijd door je hoofd…ze zal toch niet net vannacht de kuierlatten hebben genomen? Het is tenslotte een vogel die hier niet standaard rondvliegt. Gelukkig stond Hans er al, een oude bekende van de Laplandreis, die wist te melden dat het beestje gezien was en ergens achterin het weiland aan de slootkant was gaan zitten. Dat leverde dus geen fotokansen op, maar geduld is een schone zaak.

Inmiddels werd wel duidelijk waar de lievelingspaaltjes van deze jongeling stonden. Links en rechts naast de weg stond wat hekwerk met een paar flinke palen. Foeilelijk natuurlijk maar blijkbaar aantrekkelijk genoeg voor een jonge roodpootvalk om er af en toe een muisje op te verorberen. De palen zagen onderhand wit van de uitwerpselen en werden verder versierd met onderdelen van de genuttigde muizen die blijkbaar niet zo lekker smaakten. Geen fraai gezicht maar tegelijkertijd gaf het wel een mooi beeld van de eetgewoonten van deze valk.

Ondertussen verstreek de tijd, klom de zon steeds hoger en werd het licht steeds minder aantrekkelijk en bleef onze valk een beetje in het weiland heen en weer wandelen. Gelukkig vloog er nog een rode wouw over om de aandacht even af te leiden van het groeiend ongeduld. Tot na zo’n 2 uur wachten onze valk besloot om op jacht te gaan. En toen ging het snel…even een rondje over het weiland en in een mum van tijd vloog ze met haar ontbijt naar een van de ‘ontbijtbordjes’.

Wat volgde was het onthoofden, ontleden en verorberen van de ongelukkige muis. Onder een luid geratel van de inmiddels ruimschoots aanwezige fotocamera’s vrat de valk de muis op, deed wat rek en strekoefeningen, poetste de veren en vertrok weer naar de slootkant. De show was over maar de fotografen hadden stuk voor stuk een voldane glimlach op het gezicht.

Op de terugweg, terwijl mijn fotomaatje de ogen had gesloten en wellicht lag te dromen van het onfortuinlijke leven dat je te wachten staat als je als muis geboren wordt, zette ik de radio aan en genoot ik van Queen’s gouwe ouwe ‘she’s a killer…’.

Leave a Reply

error: Content is protected !!