Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Dwaalgast

Special lady

In mijn vorige blog had ik het over een nieuw jaar en nieuwe kansen. Hoe clichématig kan een mens een open deur intrappen. Het zal de melancholie van het voorbije jaar zijn geweest, vermengd met een griepje, wat mij destijds tot het schrijven van deze voor de hand liggende voorspelling heeft bracht. Het heeft me in ieder geval weinig geïnspireerd want los van enkele artikelen voor Natuurfotografie.nl kwam er vervolgens geen blog meer ‘uit mijn pen’. Maar het voordeel van zo’n cliché is dat het wel uitkomt. Nu, twee-en-halve maand later, is mijn jaarlijkse vogellijstje inmiddels versierd met verschillende, interessante waarnemingen. Waaronder een door mij nog niet eerder waargenomen soort. En dat laatste ligt niet zozeer aan mij, de soort is pas één keer eerder waargenomen in Nederland. Werkelijk een bijzondere gast die m’n ‘pen’ weer laat kriebelen.

De bruine klauwier, want daar hebben we het over, is een zangvogel die zich normaliter ophoudt in het noorden van Azië, van Mongolië tot Siberië, en in de winter wat zuidelijker afzakt. En hoewel de typering zangvogel anders doet vermoeden is het een echte struikrover die het voorzien heeft op kleine vogeltjes, muizen en insecten. Een pittige tante zal ik maar zeggen want onze bezoeker of eigenlijk bezoekster, is een jongedame in haar puberteit die zich al enkele weken ophoudt in een stadsparkje in Den Helder. In mijn geval niet naast de deur, maar voor zo’n bijzondere gast wil ik wel een keertje op en neer rijden. Of eigenlijk twee keertjes op en neer rijden, want het eerste bezoek op zaterdag was niet succesvol, de jongedame gaat blijkbaar liever niet in de regen op de kiek. Het betekende voor mij zo’n 450 kilometer en het zou zo maar kunnen dat onze Jesse naast de filetax (terecht? daar zijn de meningen over verdeeld maar volgens mij heeft hij een punt)ook een vogeltax wil introduceren.

Op zondag was het raak. Het was niet bijster ingewikkeld deze voor menigeen bijzondere vogel te vinden. Eigenlijk hoort bij het waarnemen van zo’n speciale soort ook een spannend verhaal over geduld, afzien en het ondergaan van allerhande ontberingen, wat de waarneming nog intenser maakt. Maar alsof de slogan ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ ook hier van toepassing was, liepen we er eigenlijk recht op af. Geen spoortje avontuur! Zodra we de auto hadden geparkeerd bij het stadsparkje, liepen er voldoende fotografen rond die meneer de Beer en mij even in de goede richting wilden wijzen. Zodat we na ongeveer driehonderd meter wandelen een groep van zo’n dertig fotografen troffen die hun schoenen en statieven probeerden schoon te houden op een klein hondenuitlaatveldje. Aan de platgetrapte uitwerpselen te zien is het niet iedere fotograaf gelukt; ik denk dat menigeen met het raampje geopend naar huis is gereden. Maar je moet er wat voor over hebben. 🙂

De klauwier trok zich van de groep fotografen nauwelijks iets aan.Ze zat in haar struikje, dook af en toe naar de grond om zich tegoed te doen aan wat meelwormen om vervolgens weer naar haar struikje terug te keren. Soms wisselde ze van struikje waarna de fotografen zich haastig enkele meters verplaatsten zonder op te letten waar ze liepen. Waar dat toe leidde laat zich raden. En dat alles op een afstandje van een meter of zeven en onder het kenmerkende geratel van dertig gierende fotocamera’s. Als je bedenkt dat de klauwier er al minstens twee weken zit en er dagelijks tientallen fotografen hun kaartjes volschieten, moeten er inmiddels enkele honderduizenden foto’s van deze fraaie jongedame genomen zijn. Er zijn weinig fotomodellen die in zo’n korte periode zó vaak op de foto gaan.

Maar we hebben het hier dan ook wel over een ‘special lady’!

Leave a Reply

error: Content is protected !!