Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Reisverslag

De Z van…..Zakynthos!

In mei was het weer zover: onze – uiteraard welverdiende  – vakantie stond in de agenda. En we hadden er zin in! Met hetzelfde bonte gezelschap als vorig jaar hadden we wederom Griekenland als bestemming gekozen.

Eliza bracht ons dit keer naar het eiland Zakynthos, een ionisch eiland tussen Griekenland en Italië, slechts 40 kilometer lang en 20 kilometer breed, op ongeveer dezelfde hoogte als Sicilië.

Dit eiland, vernoemd naar de zoon van Dardanos, de koning van Troje, wordt vaak Il fiore di Levante genoemd, ofwel bloem van het Morgenland en is een populaire vakantiebestemming.

En voor de geïnteresseerden onder ons; toen wij in 1953 de Noordzee over ons heen kregen, werd Zakynthos als gevolg van 120 aardschokken voor meer dan 70% verwoest dus het heeft ze niet altijd meegezeten. Maar daar is weinig meer van te merken.

Zoals gebruikelijk was Eliza weer ergens linksaf gegaan waar de rest naar rechts gaat en had ze een mooi en vooral rustig plekje voor ons uitgezocht.

Villa Limneon Keri

Ons comfortabele vakantiehuis werd goed onderhouden door de zeer vriendelijke eigenaresse Maria en lag in alle rust net boven een olijfboomgaard nabij Keri in het zuidoosten van het eiland.

Overigens barst het van de olijfboomgaarden op dit eiland, dus heel verwonderlijk is dat ook niet.

De olijfboomgaard onder ons huis, een van de velen op het eiland.
Er liep van alles in de boomgaard, benieuwd of deze de kerst overleefd…

En een olijfboomgaard is altijd interessant voor een vogelliefhebber en dan niet vanwege de geiten, kippen en kalkoenen die daar rond lopen.

Verder bevond zich op een steenworp afstand het kustplaatsje Keri Beach, waar ingeklemd tussen de olijfbomen een van de weinige ‘wetlands’ van het eiland lag, dus we zaten helemaal goed.

Steenuil in de olijvenboomgaard
Graszanger in het ‘wetland’ bij Keri Beach
Een zwaluw maakt nog geen zomer, maar twee…

Uiteraard hadden we ons thuis goed voorbereid. Zo hadden we al gelezen dat in de maand april iedere zichzelf respecterende ‘man’ op het eiland zijn jachtgeweer uit de kast haalt om alles met veren af te schieten en op te eten… 👿

Blogs van eerdere bezoekers, waaronder de onder vogelfotografen welbekende Han Bouwmeester, werden gretig gelezen en brachten het besef dat Zante (de van oorsprong Italiaanse naam waarmee het eiland ook vaak geduid wordt) door onder meer de zojuist genoemde nationale ‘hobby’ nou niet bepaald een vogelrijk eiland zou zijn. Er werd vooral gerept over huismussen, groenlingen en boerenzwaluwen, dus de lange lenzen werden thuis gelaten en daarvoor in de plaats ging de macro-lens mee. Scheelde een hoop gezeul en het was tenslotte vakantie.  🙂

De macro-lens ging niet voor niets mee.

Ondanks de beperkte verwachtingen ging wel iedere ochtend om 6 uur de wekker en gingen Michel en ik na een bakkie koffie op pad…je wist tenslotte maar nooit! Met de huurauto werd het eiland van onder tot boven doorkruist en werden alle onverharde paden weer afgezocht.

Tegen de tijd dat we terug kwamen, waren de dames net ontwaakt en lonkte het privé zwembad of het strand (de Banana Beachclub, super!) voor een lekker relaxed vervolg van de dag, eindigend bij een lokaal restaurantje of een ‘exquise maaltijd’ uit eigen keuken. Het was prima uit te houden…

Lunchen bij de Banana Beachclub, véél beter dan de naam doet vermoeden!
Taurische hagedis, een van de reptielen op het eiland.

En wat betreft de vogels; ik kan alleen maar zeggen dat vroeg opstaan loont. Er bleek naast de mussen, groenlingen en boerenzwaluwen meer dan genoeg te zien. In totaal hebben we 56 verschillende soorten vogels gezien, waaronder de wielewaal, de hop, de eleanora’s valk, de grote karekiet enzovoorts. En natuurlijk ook de nodige reptielen, insecten en bloemen. Al met al meer dan de moeite waard en een leuk extraatje voor de fotografen in het gezelschap. Zo werd het weer een heerlijke vakantie…we kijken uit naar de volgende.

Grauwe vliegenvanger in de olijvenboomgaard.

Voor wie geïnteresseerd is, onderstaand een opsommig van de waargenomen soorten: huismus, groenling, putter, huiszwaluw, boerenzwaluw, roodstuitzwaluw, steenuil, Europese kanarie, Turkse tortel, koolmees, raaf (?), buizerd, slechtvalk(?), grauwe vliegenvanger, roodkopklauwier, grauwe klauwier, grauwe gors, cirlgors, paapje, kleine zwartkop, merel, zilvermeeuw (?), torenvalk, grasmus, gierzwaluw, kleine torenvalk, Cetti’s zanger, kuifleeuwerik, roodborsttapuit, gele kwikstaart, balkankwikstaart, oeverloper, graszanger, kleine karekiet, waterhoen, woudaap, grote karekiet, wielewaal, nachtzwaluw, kleine plevier, bruine kiekendief, bijeneter, spotvogel, tuinfluiter, kleine zilverreiger, ralreiger, hop, ringmus, geelpootmeeuw, Eleonora’s valk, zomertortel, kuifaalscholver, alpengierzwaluw, wespendief, oostelijke vale spotvogel.

Birds on Zante: house sparrow, European greenfinch, European goldfinch, common house martin, barn swallow, red-rumped swalllow, little owl, European serin, Eurasian collared dove, great tit, northern raven, common buzzard, peregrine falcon, spotted flycatcher, woodchat shrike, red-backed shrike, corn bunting, cirl bunting, winchat, Sardinian warbler, common blackbird, herring gull, common kestrel, common whitethroat, common swift, lesser kestrel, cetti’s warbler, crested lark, European stonechat, blue-headed wagtail, black-headed wagtail, common sandpiper, zitting cisticola, Eurasian reed warbler, common moorhen, little bittern, great reed warbler, Eurasian golden oriol, European nightjar, little ringed plover, western marsh harrier, European bee-eater, icterine warbler, garden warbler, little egret, squacco heron, Eurasian hoopoe, Eurasian tree sparrow, yellow-legged gull, Elenora’s falcon, European turtle dove, European shag, alpine swift, European honey buzzard, eastern olivaceous warbler.

Leave a Reply

error: Content is protected !!