Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Uncategorized

Lang gekoesterd…

Red Fox (Vulpes vulpes) fighting over territory

Veel mensen herkennen het wel denk ik. Dat je op een bepaald moment iets meemaakt dat invulling lijkt te geven aan een lang gekoesterde wens. Zo’n wens waar je niet teveel ruchtbaarheid aan geeft maar die ‘gewoon’ altijd latent aanwezig is. Een soort van verstopt cadeautje. En die wens draait onopvallend mee bij alles wat je doet, wachtend op het moment dat ie wordt vervuld. Ik kende ook zo’n wens. Al jaren. En het lukte maar niet om deze wens in vervulling te laten gaan. Ik had er al heel wat energie in gestoken maar het zat iedere keer niet mee en het resultaat bleef uit. Eén keer eerder leek het er even op, maar dat was zo’n minimale wensvervulling dat ik die niet eens mee tel. Dat moest echt beter kunnen, dus mijn wens hield gewoon stand. Tot een paar weken geleden!

Afgelopen voorjaar liep ik tijdens een van mijn internetomzwervingen tegen iets aan dat mij direct in gedachte bij mijn wens bracht. Op Natuurfotoworkshop.nl vond ik een workshop gericht op het fotograferen van een van Nederlands bekendste roofdieren; de vos. Het fotograferen van vossen stond al jaren heel hoog op mijn verlanglijst moet je weten. Ik was al menig keer voor dag en dauw naar de Amsterdamse waterleidingduinen gegaan om deze prachtbeesten op de gevoelige plaat te krijgen. En keer op keer kwam ik thuis met wat vogels en herten, maar de vos hield zich schuil. Terwijl ik op facebook met grote regelmaat prachtige foto’s voorbij zag komen van vossen in de AWD. Met daarbij verhalen over hoe de vossen tussen de benen van de fotografen door lopen, in de hoop nog iets eetbaars te vinden. Sommigen fotografen hadden voldoende aan hun iPhone! Uitermate frusterend toch? 😳

Maar de redding leek nabij, nu ging het gebeuren. De workshop was gericht op beginnende fotografen, dus dat mocht geen struikelblok vormen. En ik kende nog iemand met dezelfde frustraties, dus ik schreef in voor twee personen. We moesten alleen nog enkele maanden wachten want de eerstvolgende gelegenheid was begin september.

Nu wil het geval dat we ongeveer een week voor de workshop ‘s morgens vroeg door de OVP reden en daarbij op een vos stuitten. Het beest zat lekker te soezen in de ochtendzon en bekommerde zich geenszins om die twee volkomen van hun stuk gebrachte fotografen om hem heen. Nadat ie zo een minuut of tien had gezeten, besloot de vos zijn route te vervolgen en wandelde het fietspad af waarbij hij onderweg nog even een muisje verschalkte. Opgetogen stapten wij bijna hyperventilerend in de auto en reden we druk pratend naar huis. Zelfs als de vossenworkshop volgende week niets zou worden, dan hadden wij onze vos al te pakken. Onze wens leek vervuld, onze dag kon niet meer stuk.

¥oung Red Fox (Vulpes vulpes) scratching it’s neck

Toen we eindelijk onze workshop gingen beleven, waren we behoorlijk sceptisch… het waaide hard en we waren er aan gewend dat wij in de AWD geen vossen tegen komen. Bovendien hadden we sinds een week aardige portretjes van onze vos op onze computers staan en twee keer mazzel in zo’n korte periode…dacht het niet. Na de introductie door onze workshopleider Jeroen, een zeer ervaren natuurfotograaf, liepen we met zijn tienen door de duinen. De vrolijk kwebbelende groep versterkte onze scepsis, zo gingen we natuurlijk geen vossen tegen komen. Maar al gauw werd ons duidelijk waar al die tijd onze fout had gezeten; wij gingen veel te vroeg op pad! Om zes uur ‘s morgens als de zon net boven de horizon komt, liggen de vossen nog te slapen…zij wel! En nu we rond een uur of vijf ‘s middags rondliepen in de AWD geloofden we onze ogen niet… overal vossen! Jeroen bleek het prima voor elkaar te hebben. We schaamden ons zelfs een beetje voor onze aanvankelijke scepsis; die ene vos vorige week in de OVP was leuk, maar deze middag overtrof ruimschoots onze verwachtingen. Dit was de ware vervulling van een lang gekoesterde droom. En met ruim 800 foto’s om dat te staven gingen we uitermate tevreden over deze workshop naar huis…Top!

Leave a Reply

error: Content is protected !!