Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Dwaalgast

Beauties

Het leven neemt soms vreemde wendingen. Wie had nu verwacht een papegaaiduiker in een woonwijk in Dordrecht te vinden. Ok…het beest was nog niet volwassen en had zeker nog niet alles van de wereld gezien. Maar dan nog…een slootje in Dordrecht? Papegaaiduikers horen rond deze tijd op steile kliffen te zitten, in koppeltjes. Bijvoorbeeld op Hornøya, een eiland aan de uiterste oostkust van Noorwegen waar ik kort geleden nog verbleef op zoek naar….inderdaad…papegaaiduikers. Maar daar trof ik ze niet!

In Dordt trouwens ook niet. Toen ik daar op zaterdagochtend aankwam was het vogeltje gevlogen. Niet letterlijk…daar was ie veel te beroerd voor. Hij was die ochtend de kant opgekrabbeld en vervolgens door een bezorgde bewoner als een zielig hoopje naar de dierenopvang gebracht. Verstandig maar wellicht tevergeefs…we hopen het beste voor hem!

Maar goed, daar sta je dan samen met je fotomaatje om half acht bij een lege sloot…lekker. Niet getreurd, vlak achter Dordrecht ligt de Dortsche Biesbosch en dat is altijd interessant. Even naar het pontje en je zit er zo middenin. Tenminste, als je óp of ná 1 april (geen geintje) die kant op rijdt want op 30 maart – juist, het was zaterdagochtend 30 maart – vaart de pont nog niet! Dubbel pech…

Maar een beetje optimist laat zich niet uit het veld slaan. Dus direct waarneming.nl checken en een ander doel zoeken waarvoor we niet nog een keer het hele land door hoeven te crossen. In het verleden geen probleem maar tegenwoordig staat het me steeds meer tegen om heel veel te rijden om een vogel te fotograferen. Ik weet niet of het de leeftijd is of misschien toch het besef dat het slecht samen gaat…gek op natuur en tegelijkertijd mijn ‘footprint’ vergroten! Misschien wel een beetje van beide…

Roodhalsgans / Red-breasted Goose

Recent is er regelmatig melding gemaakt van een roodhalsgans in Natuurontwikkelingsgebied Willeskop, niet ver van waar we wonen. En aangezien de roodhalsgans al een tijdje hoog op ons verlanglijstje staat – eerdere pogingen waren steeds op niets uitgelopen – was de keuze snel gemaakt. Adres in de navigatie ‘and off we go!’. De zon stond inmiddels al wat hoger dan gewenst aan de hemel, maar we werden ontvangen door de zang van onze eerste blauwborst dit jaar en dan kan je dag dus niet meer stuk. Opgewekt en vol goede hoop liepen we het voor ons onbekende gebied in.

Van enkele lokale vogelaars hoorden we waar de roodhalsgans zich ongeveer ophield en na een wandeling van zo’n twee kilometer hadden we ze gevonden. ‘Ze’ want het bleken er inmiddels twee te zijn, een leuke verrassing na deze ietwat moeizame ochtend. Aanvankelijk op flinke afstand maar na verloop van tijd besloten ze dat het tijd was voor een stukje zwemmen. Daarbij bleken ze redelijk onze kant op te zwemmen dus onze camera’s ratelden er luidruchtig (toch altijd meer herrie dan je zou willen) op los en voor we het wisten hadden we – als kinderen zo blij – honderden foto’s van zwemmende én roepende roodhalsganzen.

Natuurlijk rees de vraag wát we nu aan het fotograferen waren. Waren dit dwaalgasten die eigenlijk ergens in noordelijk Centraal-Siberië hadden willen zitten maar een verkeerde afslag hadden genomen? Of zijn dit ‘escapes’ uit de avicultuur (voor mij een nieuw woord) en is er nu iemand op zoek naar ‘zijn’ roodhalsganzen? Normaliter kan je dit afleiden uit de ringen die ze (al dan niet) dragen, maar als ze zwemmen zie je geen ringen dus dat bleef nog even een vraagteken.

Thuis gekomen leverde Google het inzicht op dat het aantal in het wild levende roodhalsganzen afneemt en dat sinds 2015 de vogel als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN staat. Illegale jacht, verstoring en landbouwkundige veranderingen zijn hiervoor de belangrijkste oorzaken. Klinkt jammergenoeg inmiddels als een bekend liedje. Nadere bestudering van mijn foto’s lieten bovendien gekort- of geleewiekte vleugels zien (ik ben geen kenner en zéker geen fan op dat terrein) dus de vraag wat we nu gefotografeerd hebben is daarmee ook beantwoord. Hoe dan ook, ik vind het sowieso beauties en ik ben blij dat we ze op deze manier op de foto hebben gekregen!

Wat mij betreft echte beauties…

Leave a Reply

error: Content is protected !!