Met plezier en een dikke knipoog hou ik je op de hoogte van wat ik zoal fotografeer / With pleasure and a big nod I'll share with you what I shoot.

Overpeinzing

Koude start!

Op 1 december is de meteorologische winter begonnen. Voor mij hét teken om de temperatuur goed in de gaten te houden. Want zomerse temperaturen vind ik heerlijk, maar als we rond of liever nog ónder het vriespunt uit gaan komen, word ik minstens net zo blij. Zeker op een zonnige dag als vorige week zondag…

Mijn vriendin verklaart me voor gek, die zit lekker in haar pyjama op de bank te dromen over warme chocolademelk met slagroom! Ik niet, ik gris m’n ‘long john’ uit de kast en ga opgewekt m’n autoruiten krabben. Met zo’n blauwe parkeerschijf, omdat ik al voor de derde winter op rij roep dat ik een ruitenkrabber moet kopen maar ‘het’ komt er maar niet van. Met wat gefoeter lukt het uiteindelijk om de ruiten ijsvrij te krijgen en na deze ‘koude start’ rij ik even later richting Amsterdamse waterleidingduinen. In het donker want je moet er vroeg bij zijn! Het berijpte gras waar ik naar op zoek ben, is met een zonnetje zo weer verdwenen. En het plaatje dat ik in m’n hoofd heb heeft dat berijpte gras wel nodig, anders wordt het sowieso een plaatje van niks.

Bij de ingang aan de Zandvoorstelaan blijk ik niet de enige te zijn die deze ochtend een koude start achter de kiezen heeft. Maar een muts en handschoenen doen wonderen en ik hoor niemand klagen. Ik ontmoet hier mijn maatje Michel en loop met een stuk of wat vroege joggers de duinen in. En zeg nou zelf, als je bij deze temperaturen de zon op ziet komen wordt je toch als vanzelf warm van binnen?

Het bevroren gras knispert onder je schoenen als je tussen de berijpte takken de damherten probeert te spotten. Maar we komen vandaag niet voor de damherten ofschoon die steeds ‘zeldzamer’ dreigen te worden in deze omgeving. Voorlopig lopen er nog aardig wat, het ‘beheerprogramma’ is duidelijk nog niet afgerond.

En ik kom ook niet voor de blauwe reigers die in het koude, dampende water op vis jagen. Op zich vormen reigers een geliefd onderwerp, fraai en fotogeniek als ze zijn. Ik kom die blauwe jongens zo ongeveer altijd en overal tegen maar vandaag staan ze niet op m’n programma. Even een snel fotootje kan natuurlijk altijd.

Vandaag gaan we hier in de duinen op zoek naar een oude bekende; Reinaert de vos. Ik ben al vaker op zoek geweest naar deze mooie rover en dat was zeker niet altijd succesvol. De beste resultaten boekten we als we laat in de middag gingen. Maar dan is er geen rijp meer te vinden! En het is juist het beeld van onze rode rekel in het witte gras dat ik vanmorgen in gedachten heb. Dus vandaag zijn we tegen beter weten in weer vroeg op pad op zoek naar de AWD vossen. Duimen maar…en vooral knisperen! 😆

Ik weet niet of het aan het duimen ligt of aan het geknisper, maar ondanks de kou laat Reintje zich deze ochtend verleiden om even voor ons te poseren. Niet al te lang, maar er zitten toch wel enkele plaatjes in. We dolen nog een tijdje rond en genieten van de fraaie winteraanzichten. Ondertussen maakt de zon in rap tempo een einde aan de witte wereld en keren wij huiswaarts. Reintje laat zich niet meer zien, maar de koude start en de wandeling van 10 kilometer zijn niet voor niets geweest. Op naar de volgende mijlpaal…een wit besneeuwde wereld! 🙂

Leave a Reply

error: Content is protected !!